woensdag 30 oktober 2013

dinsdag 29 oktober 2013

vrijdag 25 oktober 2013

weerzien...








Weerzien



Je bent er nog. In deze zachte vreemde
heb je op mij gewacht. De deur staat aan.
Mijn lippen raken je. Ik neem de
stille bewijzen waar van je bestaan.

En naar de dood getekend door de jaren
hervinden wij met onze ogen dicht
het leven in eenvoudige gebaren.
De eerste merel zingt het donker licht.

De wandeling, de brug. Knotwilgen duiken
op uit de nevel, aan de overkant
het bos waar zich de herfst laat ruiken.
Ik voel je vingers grijpen in mijn hand
bij een gerucht terzijde in de struiken.
De zon gaat op over dit avondland.



Harmen Wind


























dinsdag 22 oktober 2013

zaterdag 19 oktober 2013

Moet, moet, moet...



Als u ook weleens het gevoel hebt dat u tegenwoordig alles (Breaking Bad kijken, GTA V spelen, Shakespeare lezen), maar dan ook alles móét doen (met dolfijnen zwemmen, kitesurfen, tuinieren), dan moet u echt eens uw kookboek aan de kant leggen en onderstaand (licht bewerkt) stuk van Richard Osman lezen. Het is echt een must.
Als ik het goed begrijp, zijn we nu allemaal bij wet verplicht om tegen het einde van 2013 Breaking Bad uit te kijken. De gevangenissen zitten al barstensvol mensen die hebben verzuimd om The West Wing en The Wirete volgen, terwijl dat toch uitdrukkelijk was bevolen.
We moeten tegenwoordig massa’s dingen zien, lezen of gewoon doen: 100 Dingen Om Te Doen Voor Je Sterft, 100 Films Die Je Gezien Moet Hebben, 100 Boeken Die Je Moet Lezen Als Je Niet Wil Dat Iedereen Op Het Werk Weet Wat Voor Een Oppervlakkige, Bekrompen X Factor-Fan Je In Werkelijkheid Bent.
Ik doe altijd keurig wat ze me zeggen. Als ik hoor dat er 25 Kliffen Waarvan Je Moet Hebben Gedoken zijn, of 30 Bosbessenrecepten Die Je Geproefd Moet Hebben, dan neem ik dat heel ernstig en ga ik als de wiedeweerga duikspullen en fruit kopen. Ik wil dus echt geen spelbreker zijn, maar er is wel een rekenkundig probleempje.
Als gemiddelde mens zult u 701.844 uur leven. 233.600 van die uren zult u slapen (iets meer als u graag naar biljart op tv kijkt). U zult 74.060 uur werken (iets minder als u Usain Bolt heet) en 11.850 uur staan zeuren terwijl de kinderen treuzelen om hun schoenen aan te trekken.
Zeker één nieuwe film per maand
Reken nog eens 200.000 uur voor diverse bezigheden, zoals wachten tot de klantendienst aan de telefoon komt, in de rij staan aan de kassa of op Facebook foto’s opzoeken van het nieuwe lief van uw ex. Voor u het weet, hebt u amper 182.334 nuttige uren over om te lezen, films te zien en uw veelgeprezen bosbessentaartjes te bakken.
Het ergste moet nog komen. Aangezien u De Standaard leest, bent u – laten we eerlijk zijn – ten minste veertig. Als u jonger was, zou u nu de cheatcodes van Grand Theft Auto V aan het bestuderen zijn (tussen haakjes, de motorfiets is cirkeltje, X, L1, cirkeltje, cirkeltje, L1, cirkeltje, R1, R2, L2, L1, L1). Na uw veertigste staat de teller op 91.167 uur. Meer hebt u niet. Ruim 90.000 uur. Om alles te doen.
Breaking Bad is dus kinderspel: welgeteld 61 uur of 0,000667 procent van de rest van uw leven. Het schijnt trouwens heel goed te zijn, dat had u waarschijnlijk nog niet gehoord. Als u ook alle afleveringen zou willen zien van de 50 Beste Televiereeksen Aller Tijden (de Britse krant The Guardianheeft een handig lijstje), dan zou dat u 2.080 kostbare uren kosten. Bovendien zijn er elk jaar wel twee nieuwe reeksen die u echt niet mag missen, goed voor 4.000 uur extra. Tel daar alle afleveringen van Komen Eten bij en we zitten aan 6.130 uur televisie die u koste wat het kost moet zien. Dus bijna 7 procent van uw beschikbare leven.
Om alle Grootste Films Aller Tijden op het lijstje van het British Film Institute te zien, hebt u 217 uur nodig (plus dertig minuten voor de hilarische bloopers op het einde van Citizen Kane). U moet bovendien ten minste één keer per maand een nieuwe film zien omdat Linda op het werk er niet over kan zwijgen, en één keer een cinefiele prent die volgens de recensies ‘een verbluffende nieuwe mijlpaal in de Letse film’ is. Dat brengt uw totaal voor niet te missen films op 2.233 uur.
Nu een nog groter probleem: boeken. Lees de 100 Belangrijkste Boeken uit de Wereldliteratuur (in 2002 samengesteld door 100 schrijvers uit 54 landen). Doe daar dat ene boek per maand bij dat Linda op het werk heeft aangeraden en dat ene boek per maand dat volgens De Standaard der Letteren het beste van de eeuw is. Algemeen totaal voor de boeken die u moet lezen? 6.360 uur.
Daarnaast moet u de tijd vinden om met dolfijnen te zwemmen, de zon te zien ondergaan boven Machu Picchu, te kitesurfen in de Andes en al die andere dingen waar mensen op Facebook mee opscheppen. Niet te vergeten, de 50 Gezellige Hotelletjes die u moet bezoeken, 100 Manieren om uw tuin aan te leggen of uw kinderen blij te maken, 5.000 levensnoodzakelijke lettertypes voor Powerpoint. Dat zijn dus allemaal dingen die u moet doen. De verplichte dingen. Maar misschien wilt u wat uurtjes overhouden voor dingen die u echt leuk vindt, zoals bubbelfolie doen ploffen.
Schrap alvast ‘Lord of the rings’
Wordt het geen tijd dat er een einde komt aan deze tirannie? In de jaren ’70 kregen we niet voortdurend te horen wat we moesten doen. Dat kwam vooral omdat er eigenlijk maar acht dingen waren die je kon doen, zodat iedereen ze vanzelf had gedaan. Maar vandaag is er te veel te doen in de wereld. Alles van vroeger is er nog en er komen almaar nieuwe dingen bij.Citizen Kane bestaat nog altijd, maar Piranha 3DD is er nu ook.
De enige films die u echt moet zien, zijn Some Like It HotThe Godfatheren Singin’ in the Rain. U hebt mijn permissie om Sunrise: A Song of Two Humans, het meesterwerk uit 1927 van F.W. Murnau, of Kenji Mizoguchi’s Ugetsu Monogatari over te slaan. U mag natuurlijk kijken, maar het hoeft niet. De Lord of the Rings-trilogie mag u ook schrappen (dat is in één klap 47 uur gespaard).
De 100 Belangrijkste Boeken mag u voor mijn part vrolijk overslaan, met uitzondering van Don Quichot en Pipi Langkous. Lees Shakespeare als u het niet kunt laten, maar voel u niet verplicht. A la recherche du temps perdu moet u waarschijnlijk wel hebben gelezen, maar niet helemaal. En als u De toverberg uit hebt, mag u de rest van Thomas Mann op de plank laten staan.
Zwem nooit met dolfijnen. Als ze op uw gezelschap zitten te wachten, zullen ze dat wel laten weten, ze zijn er slim genoeg voor. Laat Machu Picchu: de zon zien zakken in de zee in Oostende is even mooi en een stuk dichterbij. En als u wilt kitesurfen in de Andes, ga uw gang, maar het zou weleens letterlijk het laatste kunnen zijn dat u doet voor u sterft.
Eigenlijk zijn er bijzonder weinig dingen die u echt móet doen. Namelijk: vaker met uw moeder bellen, uw afval sorteren, naar Guy Cassiers’Macbeth gaan kijken. Meer suggesties zijn altijd welkom. Gewone dingen, niets ingewikkelds. Dingen die de wereld wat beter maken. Heb ik al iets gezegd over bubbelfolie doen ploffen? Maar voor u begint te knijpen, hebt u Breaking Bad al gezien? Doen!







maandag 14 oktober 2013

zaterdag 12 oktober 2013

vrijdag 11 oktober 2013

maandag 7 oktober 2013

vrijdag 4 oktober 2013

ver voorbij...












Ver voorbij het pad van goed en fout, meningen en oordelen,

bevindt zich een open plek: daar ontmoet ik je graag. 
Rumi













dinsdag 1 oktober 2013

De lijst van al mijn wensen...







Wat zou jij doen als je, halverwege je leven,
levens van mensen kon veranderen?




De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt

Iedereen fantaseert er wel eens over. Wat zou je zou doen als je een groot bedrag in een loterij zou winnen. Het overkomt de zesenveertigjarige Jocelyne uit Arras, een kleine stad in Noord-Frankrijk. Ze is getrouwd, heeft twee volwassen kinderen en is eigenares van een fourniturenzaakje. Haar hobby is het bijhouden van een handwerkblog, waarop ze allerlei zaken deelt die haar bezighouden.


Het grote verdriet dat Jocelyne met zich meedraagt is het verlies van haar derde kind, dat twintig jaar geleden stierf als baby van nog geen jaar. Dat verlies heeft een wissel getrokken op haar huwelijk, al is het tegenwoordig in rustiger vaarwater beland.


En plotseling wint Jocelyne 18 miljoen euro. Het eerste wat ze dan doet is het maken van een lijst met al haar wensen.


Gaandeweg leert de lezer Jocelyne beter kennen en blijkt zich in haar leven veel meer te hebben afgespeeld dan je op het eerste gezicht zou denken. In kleine soundbites wordt het verhaal opgebouwd, waarbij ieder stukje legt iets meer blootlegt. En dan opeens is er, vanuit het niets, een grote omslag, die de lezer totaal verrast.


De lijst van al mijn wensen van Grégoire Delacourt stond meer dan dertig weken in de Franse bestsellerlijsten, waarvan vele weken op de eerste plaats. Het is een origineel verhaal, dat je raakt.








prachtig klein boekje, epub hier te vinden...